PCR – тест за Covid-19 PCR-test për Covid-19 PCR - test of Covid-19 |
Tel: 02/3298-269 02/3298-667 lokal 186 |
email: covid.cjz@cph.mk |
Карцином на грло на матка Брошура
Карцином на грло на матка Постер
Од денес 08.05.2023 во општина Битола почнува дератизација на шахтите од страна на ДДД Служба, Центар за Јавно Здравје Скопје |
Pjesëmarrje
Vizitat e sotshme: | 600 |
Vizitat (këtë muaj): | 16038 |
Vizitat (këtë vit): | 126061 |
Vizitat (totale): | 1119603 |
Reagime
Të nderuar,
Do të na ndihmoni shumë në qëllimin që të jemi më të mirë dhe më efektiv në punën tonë nëse komentet tuaja, sugjerimet dhe ankesat i shkruani në formularët e mëposhtëm (Ankesë dhe Pyetësorë) dhe ato i dërgoni në E-Mail adresën vijuese: info@cph.mk
Më pakë krip më shumë shëndet
29 gushti festohet si ,, Dita e bimëve,, në mënyrë që të tërheq vëmendje në rritjen e problemeve të natriumit të shumtë në të ushqyerin dhe përfshirjen në iniciativën për zvogëlimin e përmbajtjes të kripës në ushqim. Përdorimi i tepruar i kripës shkakton tension të lartë të gjakut, sëmundje të zemrës,sulm në tru dhe tjera sëmundje jo ngjitëse të cilët sot janë shkaqe kryesore të vdekjes në botë.
Marrja e tepruar e kripës është e lidhur me kancer në lukth,sëmundje të veshkave, gurë në veshkë, osteoporozë dhe edem. Zvogëlimi i përmbajtjes së kripës në ushqim është një nga masat e mundshme të shëndetit publik. Në zbatimin e saj më e rëndësishme është bashkëpunimi ndërmjet sektorëve, sidomos përmes industrisë së ushqimit, me qëllim zvogëlimin e përmbajtjes së kripës në procesin e prodhimit,futjen e legjislacionit me etiketim të detyrueshëm të përmbajtjes së natriumit për promovimin e duhur të ushqimit. Pothuajse 80% nga konsumimi ditor i kripës është krip e fshehur. Shumica e kripës e cila hynë në trup është e fshehur në ushqim të përfunduar apo gjysmë të përfunduar.
Para se të blej ushqim të jeni të sigurt se e keni lexuar etiketën me kujdes në atë që është përmbajtja e natriumit. Shmangeni ushqimet me përmbajtje relativisht të lartë të kripës (sidomos verës).
- 1.Prodhime të mishit,sallame,suxhuk,pasteta dhe produkte të ngjashme ;
- 2.Ushqime të shpejta si pica, hamburger dhe patate të skuqura;
- 3.Ushqim i përpunuara i ngrirë.
- 4.Salca të përgatitura, senf,majonezë,supë të paketuar.
- 5.Patate të fërguara,shkopinj,kikirikë, fëstëk, kokoshka;
- 6.Djathë i rrahur,krem djathë;
- 7.Bukë,biskota,tërshëra apo misër;
- 8.Ujë mineral i cili përmban natrium.
Për të furur nivelin më të ulët të kripës me shumë kalium si p.sh domate, fasule,bizele,papaja dhe lëng të portokallit. Sipas Organizimit Botëror të Shëndetësisë; futja e përditshme e kripës për njeri të shëndoshë është më pakë se 5gram kripë, ose më pakë se 2 gram natrium dhe të paktën 3,51 gram kalium me qëllim që të zvogëlohet rreziku nga sëmundjet e zemrës dhe goditjeve në tru.
Një lugë krip—rreth 6 gram kripë—doza maksimale ditore.
Arritja e qëllimit të zvogëlimit të futjes së kripës si një nga masat kryesore për luftë kundër sëmundjeve kronike jo ngjitëse është përmes efekteve të zvogëlimit gradual vjetor prej 4%.
Në këtë mënyrë gradualisht ndryshohen shprehitë e ushqimit dhe pothuajse pa e vërejtur pranohet ushqimi me më pakë kripë.
Përdorni bimë – zbuloni shije të reja interesante
Bimët siç janë borziloku,rigon,nenexhik,trumzë janë erëza ekzotike për të përmirësuar dhe pasuruar shijen e ushqimit. Në shtëpitë tona me pakë përpjekje mund të ritën bimë të cilët do ti përdorimi të freskëta në përgatitjen e ushqimeve të përditshme për familjen.
Bëni vet përzierjen tuaj bimore të kombinuara me bimë të caktuara dhe përdorni si zëvendësim të kripës (piper i kuq,hudhër pluhuri,piper i zi etj.)
Zgjedhja më e mirë për të cilësi të mirë është kripa e detit, sepse ajo përmban kalium , kalcium, jod dhe tjera mikronutrient natyrore të vlefshme.
Eksperimentoni në kombinime të ndryshme deri sa ju të gjeni kombinimin më të mirë që ju përshtatet. Bimët janë zëvendësim më i mirë i kripës.
|