PCR – тест за Covid-19 PCR-test për Covid-19 PCR - test of Covid-19 |
Tel: 02/3298-269 02/3298-667 lokal 186 |
email: covid.cjz@cph.mk |
Карцином на грло на матка Брошура
Карцином на грло на матка Постер
Од денес 08.05.2023 во општина Битола почнува дератизација на шахтите од страна на ДДД Служба, Центар за Јавно Здравје Скопје |
Посетеност
Денешни посети: | 0 |
Посети (овој месец): | 21664 |
Посети (оваа година): | 99615 |
Посети (вкупно): | 1093157 |
Повратни информации
Почитувани,
Многу ќе ни помогнете во намерата да бидеме подобри и поефикасни во нашето работење доколку Вашите коментари, сугестии и приговори ги напишете во обрасците подолу (Приговор и Анкетен лист) и истите испратете ги на следнава Е-Mail Адреса: info@cph.mk
Основни знаења за хигена на храната и заштита во животната средина- ОБУКА ПО ХИГЕНСКИ МИНИМУМ
Во ЈЗУ Центар за јавно здравје Скопје формирана е Комисија за начинот на проверка на знаењата и издавањето на потврди за стекнати основни знаења за хигена на храната и заштита на животната средина соглсано Правилникот (Службен весник на РМ бр.118/05) и останатите законски прописи.
Центарот за јавно здравје Скопје ги исполнува условите за вршење на оваа дејност, СОГЛАСНО ЗАКОНСКИТЕ БАРАЊА.
Како се спроведува обуката?
Обуката се спроведува преку тематска настава, од вкупно 30 школски часа и тоа:
1. Храна и здравје____________________________________________2 часа;
2. Превентива на заразни и паразитарни заболувања кои се преесуваат преку
храната___________________________________________________7 часа;
3. Хигена на храната__________________________________________7 часа;
4. Хигена и епидемологија на поедини видови храна_______________5 часа;
5. Лична хигена_______________________________________________2 часа;
6. Хигена на објекти за производство и промет на храна_____________4 часа;
7. Управување со производство на храна_________________________1 час;
8. Контрола на безбедноста на храната___________________________4 часа;
9. Безбедност на храна и животна средина________________________2 часа.
За кои лица е задолжителна оваа обука и уверение/сертификат?
Согласно Законот за безбедност на храната и на производите и материјалите што доаѓаат во контакт со храната (Службен весник на РМ бр.54/02) сите лица вработени во производство, дистрибуција и промет на храна се задолжени да ја посетуваат оваа обука.
По завршенита обука, кандидатите полагаат испит пред трочлена испитна комисија. На кандидатите што го полижиле испитот, испитната комисија им издава УВЕРЕНИЕ/СЕРТИФИКАТ за стекнати основни знаења за хигена на храната и заштита на животната средина со евиденција во Центарот за јавно здравје Скопје.
Како се изведува наставата/обуката?
Во сала за предавња во просториите на Центарот за јавно здравје Скопје или во просториите на работните организации на нивно барање.
Контакт телефон: Лице за контакт:
02/ 3298-667 /163 локал Татјана Хаџи-Андова
|